Saturday, June 25, 2011

Maher Zain - Freedom

FREEDOM... BY MAHER ZAIN



Dedicated to all the people struggling for freedom and dignity in the world.

Maher's Zain new music video, inspired by the revolutions in Tunisia, Egypt, Libya, and across the Arab world.

Lyrics :

Maher Zain - Freedom ( Official Lyric )

Gathered here with my family
...My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, women or man
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we've taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we're not backing of
Oh God we know you hear our call

And we're calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us
read more "Maher Zain - Freedom"

Wednesday, June 8, 2011

KEIKHLASAN (SINCERITY)



عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ أَبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ : إِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى . فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ  وَرَسُوْلِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيْبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ

Dari Amirul Mu’minin, Abi Hafs Umar bin Al Khattob r.a , dia berkata: 

Saya mendengar Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda : Sesungguhnya setiap perbuatan tergantung niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan. Siapa yang hijrahnya karena (ingin mendapatkan keridhaan) Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada (keredhaan) Allah dan Rasul-Nya. Dan siapa yang hijrahnya karena dunia yang dikehendakinya atau karena wanita yang ingin dinikahinya maka hijrahnya (akan bernilai sebagaimana) yang dia niatkan.

 Begitulah, apa yang dinyatakan dalam hadis diatas akan KEIKHLASAN. Keikhalasan merupakan satu 'perkara' yang penting dalam setiap hidup manusia. Tiada siapa yang terkecuali. Malah setiap agama juga ada menyatakan sesuatu mengenai keikhlasan kepada penganut mereka sendiri. Ikhlas yakni melakukan sesuatu perkara atau pekerjaan atau gerak kerja tanpa memikirkan balasannya, ganjarannya mahupun habuan bagi apa yang dilakukan atau dilaksanakan oleh individu tertentu. Keikhlasan ini kadangkala tidak dapat dilihat melalui mata kasar kita sendiri, kerana ia bersifat sembunyi kerana sebaik-baik keihlasan yang dia lakukan adalah kerana Allah dan hanya Allah sahajalah yang mengetahui apa yang ada di dalam setiap kerjanya.



وَمَا أُمِرُوا إِلا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ
 (Surah Al-Bayyinah, ayat 5)

Firman Allah yang bermaksud:  

“Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan (mengikhlaskan) ketaatan kepada-Nya dalam menjalankan agama yang lurus. Dan supaya mereka mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan yang demikian itulah agama yang lurus.” (Al-Bayyinah, ayat 5). 

Demikianlah apa yang dinyatakan oleh ALLAH S.W.T sendiri dalam Al-Quran, iaitu dalam surah Al-Bayyinah ayat ke-5. Jika kita perlihatkan atau mendengar mengenai keikhlasan, bunyinya memang benar mudah dilakukan serta dilaksanakan. Namun begitu, ia SUKAR dicapai atau laksanakan dengan IKHLAS. Percaya atau tidak kita semua benar-benar merasainya akan tetapi hanya sedar atau tidak itu sahaja. Bagi mereka yang sedar akannya, alhamdulillah. Baiklah. Apa yang sukar mengenai melaksanakan sesuatu perkara dengan ikhlas ialah NAFSU itu sendiri. Dalam hati kita ni, sewaktu melaksanakan suatu perkara dengan ikhlas pada mulanya, suatu saat NAFSU ini akan menyebabkan suatu amalan atau pekerjaan kita ini berubah akan niat kita sendiri pada saat itu. Dan secara tidak langsung, ia menyebabkan amalan kita 'sia-sia' kerana apa yang kita lakukan adalah bukan kerana ALLAH tetapi mungkin kerana dunia itu sendiri.


 Dalam solat, mungkin Tok Ustaz atau Ustazah atau Tok Imam ke, mereka akan berkata:
 "Bagi menyempurnakan atau untuk ALLAH terima solat kita ini, kita perlulah benar-benar khushuk."

Dan ada juga yang menyataka bahawa, 
  "Bagi menyempurnakan suatu ibadah mahupun solat haruslah kita khushuk dalam melaksanakannya serta melakukannya DEMI ALLAH (ikhlas)."

 Disini ada berbeza pendapat. Yang mana perlu ada.. Sebenarnya, apa yang penting sekalipun dalam melakukan suatu ibadah atau amal jariah adalah KEIKHLASAN. Jika masak air panas atau Tea' O , bahan utama bagi menyediakan mestilah air panas itu sendiri barulah boleh jadi 'Tea O Panas'. Samalah seperti Ikhlas. Jika tiada keikhlasan dalam ibadah, ia seperti Tea O sejuk, dimana bukanlah minuman yang kita mahukan. 


 Konklusinya, Ikhlas ini adalah penting dan harus diberi keutamaan dalam setiap ibadah yang kita laksanakan mahupun ianya hanyalah amalan sunat atau kecil iaitu mengambil wudhuk itu sendiri... Kerana Ikhlas kita adalah Kerana ALLAH. Demi ALLAH, kita lakukannya tanpa mengenali erti penat atau letih mahupun 'bosan'. Saya akhiri topik saya dengan satu cerita benar mengenai 'Keikhlasan'.


-----------< STORY TIME >--------------


Mak dan ayah saya pesan, buat ape saje niat kita kenalah ikhlas, belajar, berkawan, bercinta, berkasih , bekerja dan apa-apa pun yang kita buat kita kena ikhlas. Bila kita ikhlas, kita tak mengharapkan balasan, kalau dapat balasan itu, alhamdulillah rezeki, kalau sebaliknya hati pun tidak kecewa hampa...Sebenarnya saya nak cakap pasal keikhlasan bekerja. Saya tidak suka bila kita "willing" mahu ambil pekerjaan itu , hendak bertanggungjawab keatas tugasan itu, tapi kita sentiasa merungut tentang kerja yang sudah di beri. Kadang-kadang bosan hendak dengar rungutan macam ini....Betullah tu memanglah telah di janjikan pulangan yang inshaAllah lumayan, tetapi boleh ke tidak buat kerja itu tanpa asyik mempersoalkan bila boleh dpt pulangannya. Manusia ini memang cepat berubah. Saya ingin cerita ini mengenai keadaan dekat 'office' saya ini, penat dan sudah melebihi tahan bosan yang melampau dah ni, bila 'everyday' dengar rungutan yang sama. Lagipun 'actually' kerja tu tidaklah membebankan. Janganlah asyik nak merungut saja, saya yang ambil sebahagian kerja tu pun boleh "study +assignment" lagi. Bukan hendak berlagak, tetapi kita sendiri kenalah pandai uruskan masa dan kerja kita. Ikhlaslah wahai teman dan sahabat, sebab kalau pulangan ganjaran yang dijanjikan tidak sama dengan apa yang diminta dan dibincangkan tidaklah hampa sangat perasaan tu......




--------< STORY END >-------- 


read more "KEIKHLASAN (SINCERITY)"

Saturday, June 4, 2011

..::Mengenai Breakdance::..

 Breakdance, breaking, b-boying atau b-girling adalah gaya tari jalanan yang berkembang sebagai sebahagian daripada gerakan hip hop di kalangan pemuda Afrika Amerika dan Puerto Rico di Manhattan dan South Bronx New York City pada awal 1970-an. Hal ini biasanya menari pop, funk atau muzik hip hop, sering remix untuk melanjutkan istirahat, dan merupakan hip hop terkenal gaya tarian. Breakdancing melibatkan Toprock (gerakan sambil berdiri), Downrock (gerakan di tanah), membeku (akrobatik jeda dalam gerakan) dan Memindahkan Power (besar, seringkali gerakan berat sering melibatkan putaran). Sebuah breakdancer, breaker, b-boy atau b-girl merujuk pada orang yang mengamalkan breakdance.

 Breakdancing mungkin telah bermula sebagai sebuah bangunan, produktif, dan budaya alternatif pemuda konstruktif dengan kekerasan gangs.Hari ini, jalan-jalan bandar atau urban , breakdance budaya merupakan disiplin yang luar biasa di suatu tempat antara penari dan atlet. Sejak penerimaan dan penglibatan pada kemahiran tarian, breakdance budaya sering bebas dari bangsa awam dan batas-batas jantina subkultur dan telah diterima di seluruh dunia.


 Breakdancing adalah penting dalam suatu seni tarian jalanan, kerana ia merupakan sebahagian daripada subkultur hip hop bandar. Tarian ini memerlukan jumlah yang tinggi kemahiran olahraga, dan merupakan fixture budaya tarian moden. Breakdancing juga tercatat sebagai salah satu yang terbesar "cross-over" unsur-unsur budaya urban untuk membuat tanda di industri yang berbeza, termasuk fashion atau trend dan hiburan.

 Breakdancing moden terdiri daripada empat jenis bergerak: Top Rock, Down Rock, membeku atau 'FREEZE' dan Moves Power. Top Rock bergerak yang bergerak gaya pengantar, dan preformed berdiri. Bergerak ini terutama terdiri dari beberapa gerakan langkah bergaya atau gerakan lengan dan umumnya preformed sebelum dan sesudah bergerak lebih kompleks. Down Rock, sebaliknya, dilakukan dengan tangan dan kaki di lantai, dan menampilkan kemampuan pemutus untuk menggerakkan kaki mereka sambil menjaga tubuh mereka di tanah. Memindahkan Power adalah bahagian paling ikon dari breakdance, dan terdiri dari gerakan akrobatik sangat atletis dan bergaya. Semuanya dari 'headstands' berputar ke suar lompat tinggi termasuk dalam kategori ini. Ini adalah elemen yang paling sukar breakdance, dan juga yang paling gaya. Membeku adalah bergaya pose yang biasanya mengikuti langkah kuasa atau menyimpulkan rutin.

 Walaupun beberapa orang percaya breakdance yang terhad pada adegan bandar di Amerika Syarikat, sebenarnya memiliki pengikut antarabangsa yang sangat besar, terutama di negara-negara Asia. kumpulan breakdance seperti Tokyo Rock Steady dan Korea Expression Crew adalah peralatan di breakdancing moden, dan melakukan untuk penonton captive di seluruh dunia.

 



  
read more "..::Mengenai Breakdance::.. "

Wednesday, June 1, 2011

About Breakdance


 Breakdance, breaking, b-boying or b-girling is a street dance style that evolved as part of the hip hop movement among African American and Puerto Rican youths in Manhattan and the South Bronx of New York City during the early 1970s. It is normally danced to pop, funk or hip hop music, often remixed to prolong the breaks, and is a well-known hip hop dance style. Breakdancing involves Toprock (movement while standing up), Downrock (movement on the ground), Freezes (acrobatic pauses in movement) and Power Moves (large, often strenuous movements often involving rotation). A breakdancer, breaker, b-boy or b-girl refers to a person who practices breakdancing.

  Breakdancing may have begun as a building, productive, and a constructive youth culture alternative to the violence of urban street gangs.Today, breakdancing culture is a remarkable discipline somewhere between those of dancers and athletes. Since acceptance and involvement centers on dance skills, breakdancing culture is often free of the common race and gender boundaries of a subculture and has been accepted worldwide.

  Breakdancing is significant, because it is part of the hip hop urban subculture. The dance requires a high amount of athletic skill, and is a fixture of modern dance culture. Breakdancing is also noteworthy as one of the biggest "cross-over" elements of urban culture to make a mark in different industries, including fashion and entertainment.

  Modern breakdancing consists of four different types of moves: Top Rock, Down Rock, Freezes and Power Moves. Top Rock moves are introductory style moves, and are preformed standing up. These moves mainly consist of some stylized step movements or arm motions and generally are preformed before and after more complex moves. Down Rock, conversely, is performed with hands and feet on the floor, and showcase the breaker's ability to move their feet while keeping their body on the ground. Power Moves are the most iconic part of breakdancing, and consist of highly athletic and stylized acrobatic moves. Everything from spinning headstands to high-jumping flares fall into this category. This is the hardest element of breakdancing, and is also the most stylistic. Freezes are stylish poses that usually follow a power move or conclude the routine.

 Although some people believe that breakdancing is limited to the urban scene in the United States, it actually has a very large international following, especially in Asian countries. Breakdancing groups like Tokyo Rock Steady and the Korean Expression Crew are fixtures in modern breakdancing, and perform for captive audiences around the world.





read more "About Breakdance"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...